FABC, critici dure împotriva ministrului Alexandru Rafila: „Orgoliile și cinismul Ministerului Sănătății fac 152 victime în fiecare zi”!

Dumitrescu Mihai avatar   
Dumitrescu Mihai
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PN..

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC):




„Agonia pacienților cu cancer, prelungită de orgoliile ministrului Rafila: de Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, ministrul sănătății își aduce contribuția la creșterea suferinței acestora.




FABC nu va mai permite niciunui ministru să îşi pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienţilor cu cancer din România!


Ne-am săturat să pierdem 20.000 de pacienți în fiecare an, prin decese evitabile și să avem cu 48% mai multe decese față de media europeană! Orgoliile și cinismul Ministerului Sănătății fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienților cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum și la CEDO” – se menționează pe pagina de socializare a Federației Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.


FABC: „Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea”


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat, în perioada 1-4 iunie, a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema „Ziua Supravieţuitorilor de Cancer”,  context în care a decis apărarea „cu orice preţ” a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, prin acţionarea Ministerul Sănătăţii în instanţă şi demararea protestelor în stradă.




„Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului Sănătăţii. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet.


Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia.


Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea”, se arată în cel mai recent comunicat emis de FABC.


„Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susţinute de specialişti dedicaţi tratării pacienţilor, FABC a hotărât, prin vocea asociaţiilor membre, apărarea cu orice preţ a PNPCC, acţionând Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă. FABC nu va mai permite niciunui ministru să îşi pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienţilor cu cancer din România!


Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienţi în fiecare an, prin decese evitabile şi să avem cu 48% mai multe decese faţă de media europeană! Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum şi la CEDO”, arată comunicatul menţionat.


Suferința și viața pacienților de cancer, ping-pong politic?


„Acest plan nu s-a dorit în niciun moment să fie un plan al unui partid sau altul. După cum se vede, disputa nu este nici măcar intre partide, ci una a orgoliilor.


Nerespectarea implementării acestui plan reprezintă o încălcare flagranta a legii din partea executivului si reprezintă o chestiune extrem de grava.- a subliniat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD la conferința FABC.


„Ziua Supraviețuitorului de cancer reprezintă o celebrare a vieții și sunt bucuros că sunt în mijlocul pacienților cu cancer. Atunci când am fost solicitat la scrierea Planului Național de cancer, am intrat trup și suflet știind ca România suferă de 30 de ani din lipsa unui asemenea plan.




În Statele Unite ale Americii am învățat că schimbarea o fac oamenii și de aceea consider că împreună putem reuși implementarea acestui plan”- a completat prof. dr. Daniel Coriu, președinte Colegiul Medicilor din România.




„Jurist fiind, m-ați primit în rândurile dumneavoastră, și aș vrea ca mesajele pe care le dau astăzi să aibă și greutatea unui jurist și a unui parlamentar, dar și a unui supraviețuitor de cancer. În zilele de astăzi trăiesc sentimentul legendei meșterului Manole – ce construim ziua, se năruia noaptea.




Mi-aș fi dorit ca domnul ministru Rafila să fie suficient de bărbat pentru a participa la aceasta întâlnire, să vă privească în ochi și să vă explice de ce totul s-a amânat pe o perioada nedeterminată. Perioada care, în “fițuica” domnului Rafila, este menționată o perioadă îndepărtată (Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului).




Așteptăm acest plan de 20 ani, chiar 30 de ani și amânarea implementării acestuia, mi se pare un cinism din partea Ministerului Sănătății, năruind orice speranța a pacienților cu cancer – a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc, inițiator propuneri legislative in domeniul oncologiei.




„Singura mângâiere și speranță de ziua noastră, a supraviețuitorilor de cancer, vine din partea Președintelui României, Excelenta Sa Domnul Klaus Werner Iohannis prin donarea premiului Franz Werfel pentru drepturile omului obținut în Germania, către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, un gest care nu mai are nevoie de comentarii!” – nădăjduiesc reprezentanții FABC, în finalul comunicatului.

Nu au fost găsite comentarii