MEDICAMENTELE ANTI-OBEZITATE - O PIAȚĂ ESTIMATĂ LA 150 DE MILIARDE DE DOLARI PE AN

Dumitrescu Mihai avatar   
Dumitrescu Mihai
Piața luptei împotriva obezității a devenit terenul de desfășurare a unei competiții aprinse, cu estimări care ridică provocarea la un nou nivel - o piață evaluată la 150 de miliarde de dolari pe an î..

Stirea editata:

MEDICAMENTELE ANTI-OBEZITATE - O PIAȚĂ ESTIMATĂ LA 150 DE MILIARDE DE DOLARI PE AN
Piața luptei împotriva obezității a devenit terenul de desfășurare a unei competiții aprinse, cu estimări care ridică provocarea la un nou nivel - o piață evaluată la 150 de miliarde de dolari pe an în mai puțin de un deceniu. Este declarația lui Albert Bourla, CEO Pfizer, pentru JP Morgan.
Această sumă depășește cu 50% cele mai optimiste predicții ale experților din industria farmaceutică din urmă cu numai un an de zile.
Anul 2023 a fost marcat de o creștere spectaculoasă a cererii pentru medicamentele care ajută la pierderea în greutate ale companiilor lider pe piață în acest moment: Novo Nordisk și Eli Lily.
Directorul general al Eli Lily , David Ricks, a avertizat că există riscul să nu poată acoperi în totalitate cererea de tirzepatidă anul acesta. La rândul său, Novo Nordisk a precizat că ar putea menține și anul acesta restricțiile privind livrările medicamentului său vedetă pentru scăderea în greutate, ce are ca substanță activă semaglutida.
În condițiile unei piețe în continuă creștere, al cărei nivel pare să depășească an de an și cele mai optimiste predicții, nu este de mirare că și alți jucători importanți se prefigurează la orizont.
Amgen testează în prezent un medicament anti-obezitate cu un mecanism dual de acțiune, despre care speră că va avea mai puține efecte secundare și va necesita un dozaj mai mic decât rivalii săi. Este anunțul făcut de directorul științific al companiei, Jay Bradner.
”Chiar nu este prea târziu să intri pe piața luptei anti-obezitate. Există în continuare o nevoie neacoperită imensă”, a subliniat el.


La rândul său, grupul german Boehringer Ingelheim dezvoltă un tratament inovator anti-obezitate împreună cu Zealand Pharma - un agonist de receptor GLP-1/glucagon. Țintind glucagonul, medicamentul ar putea crește și nivelul energiei consumate de organism.
Merck și Altimmune au în dezvoltare terapii similare.
În ceea ce privește Pfizer, grupul se va concentra pe medicamentele aflate deja în curs de dezvoltare și analizează posibilitatea de a achiziționa proiecte în acest domeniu aflate în stadii incipiente.
”Poziția Pfizer este că (...) obezitatea este un domeniu în care avem capacitatea să jucăm și să căștigăm. Așa că va trebui să jucăm”, a declarat directorul grupului, Albert Bourla.
Cu toate că piața pare să aibă potențialul de a susține mai mulți jucători, analistul Marshall Gordon de la ClearBridge Investments avertizează că intrarea acum în cursă ar putea fi una dificilă. Lilly și Novo nu numai că dețin medicamentele-vedetă, dar au și alte terapii pentru obezitate în fază avansată de testare, ridicând ștacheta pentru posibilii competitori.
Expertul subliniază că, pentru ca un jucător să aibă șanse de succes pe această piață, trebuie să aducă o perspectivă nouă, la care Eli Lilly și Novo Nordisk nu s-au gândit deja.
Obezitatea rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar cursa pentru găsirea soluțiilor eficiente aduce beneficii atât pentru companii, cât și pentru milioanele de persoane care se confruntă cu această afecțiune. Cine va aduce schimbări semnificative în aceasta piață va scrie istorie în domeniul farmaceutic, scrie agenția Reuters.

Nu au fost găsite comentarii