Medicina de familie si ambulatoriu, la un pas de colaps. Autoritățile ridică din umeri

ileana avatar   
ileana
Revoltă și amenințări din partea medicilor de familie și de ambulatoriu din țară, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoar..

Potrivit cifrelor publicate, valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita - 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară - 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate - 3,3 lei.

Colegiul Medicilor din România și-a exprimat ”preocuparea generală pentru situația critică în care se află sistemul de sănătate” și a atras atenția asupra ”consecințelor scăderii bugetului pentru serviciile medicale”.

”Această situație are consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației. De asemenea, atragem atenția că sunt încălcate obligațiile asumate de autorități, în mod repetat și în diverse forme, atât față de partenerii europeni, cât și față de corpul medical, prin acordurile și contractele negociate și încheiate în anul 2023. Acestea trebuie să rămână priorități și angajamente ferme, în special în contextul în care Strategia Națională de Sănătate 2023-2030 vizează dezvoltarea într-un mod sustenabil a sectorului de asistență medicală primară, prin creșterea furnizării serviciilor preventive și extinderea serviciilor ambulatorii de diagnostic, tratament și monitorizare, prioritar pentru afecțiunile cu impact negativ major în mortalitate și dizabilitate”, se arată într-un comunicat de presă al CMR.

La rândul său, Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a cerut renegocierea şi creşterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie şi de cei din ambulatoriul de specialitate. ”Am avut discuţii şi la nivelul Casei Naţionale şi sunt de acord să se poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului. Aceste lucru trebuie făcut prin discuţii, negociere la nivelul Casei, dar respectând tot ceea ce se numeşte parcursul procedural. Sunt convinsă şi trebuie să găsim soluţii pentru renegocierea şi pentru creşterea valorii punctului", a declarat președintele CMMP, prof. dr. Cătălina Poiană, într-o conferinţă de presă.

 

Medicii amenință că nu vor prelungi contractul cu CNAS

 

În fața anunțului CNAS, medicii de familie din mai multe județe au anunțat că iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere - internare, reţete compensate, concedii medicale. "De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele", a atras atenția dr. Alexiu.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti - Ilfov, dr. Mihnea Stroe, a menţionat că un sondaj realizat în rândul medicilor de familie arată că jumătate dintre aceştia au drept "primă opţiune" încetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie, dacă nu se menţin tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023.

"Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului - cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps", afirmă medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.

În Mureș, în jur de 100 de medici de familie au protestat în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, ca urmare a propunerii de reducere cu circa 30% a sumelor pentru pacienţii asiguraţi şi pentru serviciul efectuat.

"Cabinetele medicilor de familie primesc două feluri se sume. Una pentru fiecare pacient, asigurat, înscris care în 2023 era de 12 lei, iar acum va fi de 7,7 lei, şi o sumă pentru serviciul efectuat, care în 2023 era de 8 lei, iar acum va fi de 6,2 lei. Se pare că decidenţii noştri nu consideră sistemul medical esenţial, nu le pasă nici de noi, nici de pacienţii noştri şi de aceea am ajuns în acest punct. Subfinanţarea este drastică şi este foarte greu să ne susţinem cabinetele - plătim personal, asistent, contabil, femeie de serviciu, facturi, contracte, absolut tot. Trebuie să ne susţinem acest cabinet, trebuie să investim ca să putem să fim medici competenţi. Trebuie să investim în aparatură, nu ne putem permite acest lucru pentru că nu avem o predictibilitate pe viitor. Noi nu ştim dacă la anul vom putea să plătim ratele pentru aparatura respectivă", a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, dr. Luminiţa Boitor.

În Vrancea, reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie susţin că măsurile propuse reprezintă "o bătaie de joc la adresa corpului medical".

"Trăim nişte vremuri fără precedent, o bătaie de joc la adresa corpului medical care este baza medicinei de familie. În luna iulie a anului 2023, am primit o mărire de buget, asta însemnând o creştere per capitaţie de la 10 lei punctul la 12 lei şi per servicii de la 4 lei la 8 lei. În situaţia asta, noi ne-am bucurat şi pentru că primeam facturi din ce în ce mai mari, am putut să mărim la rândul nostru salariile nete la asistente, am dublat practic aceste salarii, pentru că aşa cum am primit noi, am făcut şi oamenilor care ne ajută, cu care facem echipă, salarii decente. Şi acum iată ce se întâmplă! Aceşti bani pe care i-am primit anul trecut sunt luaţi înapoi. Practic, pierdem între 30 şi 50% din acest buget. Cum pot eu să spun asistentelor mele că nu pot să le plătesc salariile? Oamenii aşteaptă salariile, nu îi interesează problemele medicului. Lumea trebuie să înţeleagă că din cei 40.000 pe care îi primeşte un medic ca mine, care are 3.500 de pacienţi, mai nou 4.000 de pacienţi, pentru că am avut colegă care şi-a făcut socoteala şi şi-a dat seama că trebuie să aducă bani de acasă şi, având şi vârsta pensiei, s-a retras din sistem, nu reprezintă venitul meu, ci al cabinetului. (...) Oameni buni, noi nu primim un net de 300 de milioane sau 100 de milioane de lei. Nu! Salariul meu ca medic de familie este 5.000 de lei, pentru că nu-mi permit mai mult. Restul reprezintă cheltuieli pentru personal, servicii, investiţii", spune purtătorul de cuvânt al Patronatului, medicul de familie Violeta Jeny David.

În aceste condiţii, medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate din județ ameninţă că nu vor semna contractele cu CAS.

La rândul lor, medicii de familie și din ambulatoriile de specialitate din judeţul Braşov consideră "inacceptabile" recentele propuneri legislative privind finanţarea serviciilor prestate de asistenţa medicală primară şi cea din ambulatorii şi solicită revenirea la valorile puncte contractate până în prezent, luând în calcul inclusiv acţiuni de protest în perioada imediat următoare.

"Aceste modificări se produc în contextul în care bugetul Sănătăţii este în creştere cu 15%, deci nu poate fi invocată austeritatea şi fără a fi oferită nicio explicaţie faţă de necesitatea sau oportunitatea lor. Menţionăm că scăderile finanţării din asistenţa primară şi din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de creşterea fiscalităţii, aceştia (medicii din asistenţa primară-n.r.) cotizând, din 2024, cu cele mai mari sume din sistemul de sănătate, tocmai la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate! Subfinanţarea va afecta grav accesul pacienţilor la servicii, iar creşterea calităţii şi investiţiile vor fi blocate. Centrarea în continuare în mod preponderent pe serviciile spitaliceşti nu va aduce o îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei, ci mai degrabă adâncirea crizei existente", se arată într-un comunicat transmis de Colegiul Medicilor Braşov.

Anunțul autorităților a stârnit nemulțumire și în rândul medicilor de ambulator. ”Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual. (...) Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile. Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (...) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (...) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar - colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (...) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (...) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu", a atras atenția Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu. El a adăugat că vor fi afectaţi aproximativ 5-6 milioane de pacienţi.

 

CNAS: Avem un buget limitat

 

În fața valului de nemulțumire, preşedintele CNAS, Cristian Celea, declarat că bugetul instituţiei este unul limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe. "Am făcut, conform legislaţiei, apel la dialog, la negociere, pentru a găsi cele mai bune soluţii împreună cu furnizorii de servicii medicale în aşa fel încât să nu punem asiguraţii în situaţia de a întrerupe nevoile pe toate planurile de asistenţă medicală. Cunoaştem nemulţumirile determinate de resursele bugetare limitate şi acesta este motivul pentru care am cerut ca toţi factorii implicaţi să vină la dialog într-un cadru legal şi instituţionalizat. (...) Avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe. Dar asigurăm pe toată lumea de efortul pe care ne dorim să îl facem şi sper să şi reuşim să îl facem în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate. (...) Eu nu sunt convins că vom putea ajunge la sumele care au fost alocate per capita şi per serviciu anul trecut", a spus Celea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, creditele bugetare pentru medicina de familie, cea din ambulatoriu şi medicina dentară "sunt deficitare".

"Sunt la un nivel cu aproximativ 25 - 28% mai mici la medicina de familie, 35% la ambulatoriul de specialitate şi la fel de nesatisfăcătoare şi la stomatologie. (...) Pe baza proiecţiei, rezultatul consultării şi negocierilor - să facem cu aprobarea Ministerului de Finanţe nişte viramente între domeniile de activitate în aşa fel încât practic să încercăm să reechilibrăm situaţia unde este cea mai deficitară, respectiv medicii de familie, clinicul", a arătat Cristian Celea.

Acesta a spus că în 2024 sumele ajung până în luna septembrie - octombrie. "Speranţa este aceeaşi - rectificare bugetară", a completat reprezentantul CNAS.

El a afirmat că în această lună se vor finaliza plăţile restante pentru serviciile medicale acordate anul trecut.

Celea a menţionat că, în prezent, se fac controale pentru a se vedea maniera în care s-au cheltuit fondurile alocate pe toate domeniile de activitate şi pentru a se observa dacă au fost cheltuiţi eficient banii şi dacă sumele alocate au fost suficiente.

"Casa Naţională vrea ca prin reglementările pe care le va face în contractul-cadru şi aplicarea normelor să elimine toate aceste lucruri care dau posibilitatea unora să iasă în afara contractului legal. Cred că este nefiresc ca un medic de familie internat în spital în internarea continuă să presteze activitate medicală la cabinet", a susţinut preşedintele CNAS.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a subliniat că ”negocierile şi contractele se încheie cu CNAS, iar finanţarea este aprobată de Ministerul Finanţelor”. ”Pe măsură ce colectările la buget vor fi mai bune, această problemă se va rezolva", a mai spus el.

 

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut medicilor ”să nu ia foc”

 

"Statul român cheltuie prin CNAS în jur de un miliard de euro lunar pentru sistemul de sănătate publică. Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Îmi doresc nu o descreştere, ci o creştere a serviciilor medicale în echilibru, dacă există o descreştere la per capita. (...) Sunt nişte proceduri de negociere. Nu putem să luăm foc. Nu putem să ieşim în orice protest. Când e o negociere, există un dialog. Preşedintele interimar al CNAS a împărţit bugetul pe care îl are cu cheltuielile aferente medicilor de familie. A constatat că e prea mic bugetul şi a pornit la negocieri, urma să avem discuţii (...) şi am fi luat decizia. Să stea liniştiţi medicii de familie, fiindcă se va negocia cu adevărat. Îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital şi multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie", a spus Ciolacu, la un post de televiziune.

"Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 - 15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari, de aceea e o negociere, ne aşezăm la masă, creăm un echilibru. Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această ţară, trebuie să scăpăm de excepţii, trebuie să creăm o medie. Nu se poate să existe medici în oraşele mari, dezvoltate, care să câştige peste 15.000 de euro şi un medic, în zona rurală, care are mai mulţi oameni, mai în vârstă şi e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câştige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o o echitate socială", a subliniat Ciolacu.

Reprezentanţii CNAS vor avea joi consultări cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical. 

Video CNAS

Video CMB (include Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov si presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti - Ilfov) 

Nu au fost găsite comentarii